If you shop at Amazon.com (for anything), use this link to support FordTaurus.net!

Power Rear Sunshade

New Member
Posts: 1
Joined: Fri Jun 20, 2014 1:47 pm

Re: Power Rear Sunshade

Post by Fimmer » Fri Jun 20, 2014 2:20 pm

My sunshade also just started Thumping when the car is put in reverse, even though it is down already.

It still works, I can put it up and take it down with the button. and after the initial start up, it does not "thump" if I put the car in reverse after driving it for a bit.

Ford service had the car for the day, tried to diagnose and the solution was a new assembly $1023 plus installation, estimate of about $1,600.00 with labour and taxes.

I asked it there was a way to just disable it... a plug that could be disconnected, etc.

answer was no, pulling the fuse would disable other things on the same circuit.

I've used the feature less that 20 times. of course it's out of Warranty.

Any solutions on disabling it?

Regular Member
Posts: 689
Joined: Thu May 23, 2013 3:48 pm

Re: Power Rear Sunshade

Post by jmr061 » Fri Jun 20, 2014 3:30 pm

Yeah you unplug the connector at the power shade itself. They are boneheads.
2016 Edge Sport
I was looking over your site and wanted to say, thank you for all the info. - CrownedKing 11/2015

Regular Member
Posts: 973
Joined: Sat May 21, 2011 8:41 pm

Re: Power Rear Sunshade

Post by 2011TAURUSSEL » Fri Jun 20, 2014 3:47 pm

I would also recommend after removing the connector to protect the connector the following step.

A good idea would be to wrap in electrical tape or Ziploc bag, around the connector plug part. Also wrap the connector plug on the sun shade side. This should help keep moisture out of the connectors and protect from possible short during re-installation.
Present: 2014 Taurus SHO/Ingot Silver/Charcoal

Past F/L/M Products:

2013 Taurus SEL (X2)
2011 TAURUS SEL/202A

1993 Taurus GL
1987 Sable GS
1985Crown Vic
1987 Tempo (X2)
1986 Escort EXP

New Member
Posts: 3
Joined: Tue Jul 29, 2014 5:17 pm

Re: Power Rear Sunshade

Post by gregwinokur1215 » Tue Jul 29, 2014 7:41 pm

You guys are great. Excellent information. I have 139,000 on my 2010 SHO. Used the rear sun shade a bit more then ten times. Haven't had any problems, maybe I'm lucky?


New Member
Posts: 1
Joined: Sat Dec 20, 2014 2:38 pm

Re: Power Rear Sunshade

Post by gwalund » Sat Dec 20, 2014 3:05 pm

Can someone tell me or send me a picture of where I can find the connector to the motor. I would LOVE to unplug this thing!

User avatar
Regular Member
Posts: 2750
Joined: Sat Apr 02, 2005 2:44 pm
Location: Southern Erie County, New York

Re: Power Rear Sunshade

Post by Domain » Sat Dec 20, 2014 4:16 pm

In the 2014 workshop manual, the connector for the module is under the parcel shelf. You'll have to get that out first but it's a minor pain. Can't speak for 10-12 models, but I imagine that it's similar.
Current: 2017 Ford Explorer -- Limited AWD 2.3L
Past: 2014 Ford Taurus - SEL AWD

New Member
Posts: 1
Joined: Mon Jun 26, 2017 5:27 pm
Vehicle: 2012 taurus limited

Re: Power Rear Sunshade

Post by kenwith2012taurus » Mon Jun 26, 2017 5:30 pm

Just as someone stated below, I also have a 2012 Ford Taurus Limited and when I put it in reverse the rear sunshade vibrating up and down making a loud noise for about 15 seconds and then stops.

I have 160k miles on the vehicle and have only used the sunshade a dozen times over the 5 years. I have no interest in paying anyone to take care of the issue......How do I disable the sunshade feature?

New Member
Posts: 1
Joined: Sat Sep 09, 2017 7:21 pm
Vehicle: 2013 Ford Taurus SHO

Re: Power Rear Sunshade

Post by PredatorVI » Sat Sep 09, 2017 7:40 pm

My 2013 just started having issues. The shade is down/stowed, but whenever I press the button or put the car in reverse, it tries to retract/stow again, but just ends up making a crazy popping noise for 10-15 seconds then stops.

I was able to get under the rear window shelf cover and simply unplug the shade from the control module. The module sits right in the center of the rear shelf area.

I assume that the 'sensor' isn't detecting that it is already down so I'm trying to figure out whether the control module is bad or if there is a sensor on the actual shade assembly that isn't signaling that it's down to the control module.

Anyone know where the sensor is located? And if any Ford company folks are are here, please don't just tell me to go to the dealer. That is a last resort because I'd rather not pay through the nose :).


Post Reply